W ramach Europejskich Dni Dziedzictwa, największego w Europie projektu społeczno-edukacyjnego, mającego na celu promowanie różnorodności regionalnego dziedzictwa kulturowego, podkreślanie wspólnych korzeni kultury europejskiej oraz propagowanie dialogu międzykulturowego, w Namysłowie odbyło się szereg wydarzeń.

Idea Europejskich Dni Dziedzictwa narodziła się w roku 1985, w czasie II Konferencji Rady Europy, która odbywała się na Grenadzie. Zainspirowało to Radę Europy do tego, by
w roku 1991 rozszerzyć tę inicjatywę rozszerzyć na całą Europę. Od tego czasu w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa organizatorzy zapewniają bezpłatny dostęp do zabytków
i innych obiektów kultury, jak muzea, parki, skanseny oraz obiektów na co dzień niedostępnych dla zwiedzających. W ich ramach odbywają się kiermasze wyrobów rzemieślniczych
i artystycznych, wystawy, koncerty, prezentacje ginących zawodów czy spotkania z ludźmi prezentującymi korzenie i pochodzenie społeczności lokalnych. W tym roku była to już 29. edycja Europejskich Dni Dziedzictwa, odbywająca się pod hasłem „Smaki dziedzictwa”

Takie imprezy odbyły się w tym roku także w Namysłowie, ich współorganizatorem, oprócz Namysłowskiego Ośrodka Kultury i Instytut Historii Uniwersytetu Opolskiego, był także namysłowski Oddział Towarzystwa Miłośników Lwowa i Kresów Południowo-Wschodnich. 

            Namysłowskie obchody EDD rozpoczęły się 11 września w Izbie Techniki Młynarskiej. O godzinie 16.00 zorganizowano warsztaty „Smaki dzieciństwa”. Wzięły w nich udział dzieci namysłowskich szkół, które pod okiem dorosłych przygotowywały potrawy, które ich rodzice
i dziadkowie pamiętają z okresu swojego dzieciństwa. Było to niezwykłe połączenie smaków dzisiejszej kuchni z tradycyjną kuchnią kresową. Młodzi kucharze własnoręcznie przygotowali między innymi blok czekoladowy, koreczki warzywne i pachnącego murzynka, znanego dzisiaj pod nazwą brownie.  Tego dnia można było skosztować także chleba ze śmietaną i cukrem bądź ze smalcem i ogórkiem, ogórki serwowane z miodem lipowym oraz specjalne przygotowane sery i kiszoną słoninę z ziołami. Specjalnymi gośćmi byli członkowie kresowiaków z Brzegu oraz współorganizator wydarzenia pani dr Magdalena Przysiężna-Pizarska, pracownik Instytutu Historii Uniwersytetu Opolskiego. Brzescy kresowiacy przywieźli ze sobą potrawy serwowane w ich domach rodzinnych: makaron zapiekany
z jabłkami, hreczaniki – smażone placki z mąki gryczanej i twarogu.

Było to pierwsze takie spotkanie namysłowskich pokoleń, które stało się okazją do wymiany doświadczeń kulinarnych pomiędzy dziećmi, rodzicami i dziadkami. Następne za rok.

17 września w Izbie Regionalnej w Namysłowie otwarto wystawę „Kresowy Kredens”, prezentującą pamiątki rodzinne, które po wojnie przywieźli ze sobą Kresowiacy mieszkający obecnie w Namysłowie. Ekspozycja, którą można zwiedzać jeszcze przez miesiąc, ukazuje rzeczy codziennego użytku, naczynia i przedmioty służące do przygotowywania dań oraz te,
w których podawano je do stołu.

Prezentowane są także obrusy i serwety pięknie haftowane przez nasze mamy i babcie oraz przepisy kulinarne dawnych rodzinnych potraw, którymi nasi przodkowie raczyli się na co dzień, a których tego dnia można było spróbować.

W otwarciu wystawy oprócz zaproszonych gości, członków Towarzystwa Miłośników Lwowa i Kresów Południowo Wschodnich Oddział w Namysłowie, wziął udział zastępca burmistrza Namysłowa Krzysztof Mucha.

Eksponaty które można oglądać na wystawie pochodzą ze zbiorów Izby Regionalnej   oraz zbiorów rodzinnych członków Towarzystwa Miłośników Lwowa i Kresów Południowo-Wschodnich Oddział w Namysłowie, w tym ze zbiorów rodzinnych Państwa: Adeli Biernackiej, Ireny Ciesielskiej, Haliny Horbaczyńskiej, Jadwigi Kaweckiej i Arkadiusza Oleksaka. Za udostępnienie pamiątek rodzinnych i zbiorów kolekcjonerskich serdecznie Państwu dziękujemy!

Wernisaż wystawy zakończyła degustacja potraw kresowych przygotowanych przez członków Towarzystwa.

Dopełnieniem kresowych tematów w ramach EDD było spotkanie i wykład Andrzeja Franciszka Magdy, którego tematem była „Kosowska kuchnia jarska”. Wykład ten zakończył kolejny tematyczny spacer po Namysłowie organizowany przez Towarzystwo Przyjaciół Namysłowa. Była to okazja do zapoznania się
z historią sławnego zakładu przyrodoleczniczego Apolinarego Tarnawskiego, polskiego lekarza, założyciela prywatnego sanatorium w Kosowie na Huculszczyźnie, w którym stosowano oryginalne, pionierskie metody leczeni geriatrii
i propagowano niezwykle popularną dzisiaj zdrową kuchnię, ruch i rygorystyczną dietę.

Jadwiga Kawecka